VIKTIG INFORMATION - SLRK kommer den 6-7:e Juni 2017 flytta detta forum till en ny plats. Som medlem i SLRK kommer du få mer information om detta via epost. Externa besökare kommer att hitta mer information på vår hemsida www.slrk.se.

Sverige runt

Här kan du diskutera och läsa om expeditioner och långresor med Land Rover tema runt om i Europa och vida världen

Sverige runt

Inläggav superseven » 12 12 16 00:38

Kanske inte direkt en expedition men jag sitter och planerar nästa års semesterresa. Idén är att köra från Smygehamn till Smygehuk, en sträcka på säkert upp mot 500 m (om man kör medsols). Men för att göra det lite mer utmanande tänkte jag köra motsols och svänga in om Treriksröset på vägen. Upp längs ostkusten och ner längs inlandet är tanken.

Så jag skulle gärna ta emot några tips på vad det finns att uppleva längs vägen och för delen även vad man inte bör uppleva (som t ex Stockholm).
#4653
2013 Land Rover Defender 110 SW

1987 Caterham Seven Super Sprint
2008 T@B 320 OffRoad
2008 Boxer Bitch
2015 Boxer Dog
Användarvisningsbild
superseven
 
Inlägg: 195
Blev medlem: 11 08 04 08:57
Ort: Malmö
SLRK Medlemsnr: 4653
Riktigt namn: Erik Sundberg

Re: Sverige runt

Inläggav Klas » 12 12 16 21:10

Det är nästan så man blir nostalgisk. Jag gjorde min första resa genom Sverige, norra Finland och Norge. Jag var ute i tio veckor och sov i tält. Helt fantastiskt. Jag hade några principer;
Åk aldrig motorväg, åk småvägar.
Åk förbi alla stora städer. Småstäder är mycket trevligare och det finns parkeringsplatser.
Undvik allt som kostar. Om man är ute efter alla turistnöjen på en så lång resa, så blir det fort mycket dyrt.
Åk fort till Norrland innan myggorna vaknar och snirkla er ner genom Sverige. Ha ej bråttom stanna och köp jordgubbar.
Campa aldrig i ett grustag.Grustag är deprimerande att campa i. Vissa dagar när jag letade efter det där speciella stället att campa på gick alla mysiga vägar till en gårdspaln med ilsken gubbe eller till ett grustag.
Lycka till Klas
SWES -27
Klas
 
Inlägg: 37
Blev medlem: 07 08 30 20:44
Ort: Klintehamn
SLRK Medlemsnr: 3813
Riktigt namn: KKlaslas Boethius

Re: Sverige runt

Inläggav erikivan72 » 12 12 16 22:06

Missa inte Höga Kusten! Det, tillsammans med Niporna längs Faxälven (Tänk sträckan Sollefteå - Ramsele - Strömsund) är de absolut vackraste platser jag någonsin har sett i hela mitt liv.
Och då är jag ändå uppväxt till hälften i Ramsele. Jag var hemmablind då, men inte nu.
Kör säkert - kör 4X4!
Användarvisningsbild
erikivan72
 
Inlägg: 389
Blev medlem: 09 12 17 00:16
Ort: Örebro
SLRK Medlemsnr: 4346
Riktigt namn: Erik GranqqvistGranqvist

Re: Sverige runt

Inläggav Snotrik » 12 12 21 01:13

Jag kan även rekommendera att köra Vilhelmina-Klimpfjäll-Stekenjokk-Gäddede-Strömsund den så kallade "Vildmarksvägen". Det är lite speciellt att köra bil över kalfjället det är dessutom otroligt vacker natur efter vägen. Det är dock en sak man får ha i åtanke med den vägen. Det är att vägen Stekenjokk är stängd mellan oktober och början/mitten av juni :!:
Snotrik
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 12 12 13 00:11
SLRK Medlemsnr: 0
Riktigt namn: Dennis Dernstedt

Re: Sverige runt

Inläggav Pellas » 12 12 21 16:55

superseven skrev:Kanske inte direkt en expedition men jag sitter och planerar nästa års semesterresa. Idén är att köra från Smygehamn till Smygehuk, en sträcka på säkert upp mot 500 m (om man kör medsols).


Vilken svängradie... var första tanken.. och hur skulle det bli längre av att kör motsols?? om du inte nämnt treriksröset så hade jag trott du skulle ut på en "liten" tur i sommar. :lol:

Kan rekomendera Norra delen av landet och en sväng igenom norra Norge, passa på innan myggen vaknar dom är duktigt bra på att sabba en dag utanför bilen, glöm inte fiskeutrustningen, har du ingen så får du skylla dig själv.
Pellas
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 12 03 19 21:22
Ort: Rättvik
SLRK Medlemsnr: 4851
Riktigt namn: Mikael Pellas

Re: Sverige runt

Inläggav erikivan72 » 12 12 21 18:00

Snotrik skrev:Jag kan även rekommendera att köra Vilhelmina-Klimpfjäll-Stekenjokk-Gäddede-Strömsund den så kallade "Vildmarksvägen". Det är lite speciellt att köra bil över kalfjället det är dessutom otroligt vacker natur efter vägen. Det är dock en sak man får ha i åtanke med den vägen. Det är att vägen Stekenjokk är stängd mellan oktober och början/mitten av juni :!:

Jo, jag märkte att den var stängd i början av oktober i år!
Om du åker till Gäddede - Missa inte Hällingsåfallet! Jag älskar det stället! :smt006
Kör säkert - kör 4X4!
Användarvisningsbild
erikivan72
 
Inlägg: 389
Blev medlem: 09 12 17 00:16
Ort: Örebro
SLRK Medlemsnr: 4346
Riktigt namn: Erik GranqqvistGranqvist

Re: Sverige runt

Inläggav Pellson » 12 12 21 21:00

Det är märkligt vad kul det skall vara med oändliga barrskogar... :wink:

Jag tycker att det finns många fina ställen och vägar även i de civiliserade delarna av riket. Generellt når man många av dem om man väljer att åka de gamla vägarna genom landet, dvs undviker dagens uträtade genvägar, vare sig det är motorväg eller inte. Till exempel finns stora delar av gamla R15 kvar vid sidan av dagens E22 mellan Karlskrona och Norrköping. Har man tid kan det vara ett tips.

Glasriket är ett annat, och då tänker jag inte bara på glasbruken utan kanske mer på de pittoreska små bruksorterna som bruken ligger i. dessutom är där inte många bruk kvar, så det gäller kanske att passa på.

Blekinge är fint, och det finns en del små vägar ute på öarna som är trevliga. De gamla fästningarna utanför Karlskrona är också värda att besöka.

På gränsen mellan Blekinge och Småland ligger en gammal dansk befästningsstad, eller i vart fall resterna av den, nämligen Kristianopel. Jättefint, och med en acceptabel camping.

I mina hemtrakter i Östergötland ligger den ypperligt välbevarade gamla medeltida staden Söderköping som sommartid inte bara kan stoltsera med Sveriges mysigaste stadskärna utan också med Sveriges bästa glass. Och den serveras INTE där de flesta tror, utan faktiskt vid Rådhustorget. Har man barn med sig kommer de inte bara att gilla glassen utan även stadsvandringen i Madickens spår (filmerna är inspelade här).

På väg från Söderköping kan man åka österut längs fjorden till Stegeborg, en magiskt belägen gammal fästning där man f.ö. med fördel kan äta lunch på den finfina hamnkrogen. Sedan tar man färjan över Slätbaken, åker snirkelvägar tvärs över Vikbolandet för att sedan korsa även Bråviken på Vägverkets gula köl.

På väg hemåt igen åker man givetvis småvägarna från Stenungsund mot Tjuvkil och sedan - återigen via färja - över Nordre Älv och Hisingen in i Göteborg.

I Halland är det en ren synd att inte åka bakvägarna från Kungsbacka, via den fascinerande Fjärås Bräcka och vidare mot Varberg, sedan öster om motorvägen ned mot Falkenbergs Motorbana och sedan vidare upp i Ätradalen. Missa inte det mobiltelefonguidade slagfältet vid Axtorna innan ni efter några av västsveriges allra vackraste vägar kommer ut i Slöinge. Därifrån fortsätter man helst rakt ut mot kusten och Alf Hambes Steninge för att sedan bakvägen via Tylösand komma in i Halmstad. På vägen kan man med fördel titta in på Svedinos bil- och flygmuseum i Ugglarp.

Söder om Halmstad åker man gamla vägen till Laholm och sedan vidare mot Båstad där man med fördel tar den italienska vägen upp på Bjärehalvön - om man inte tar den uråldriga gamla landsvägen som går rakt söderut från Östra Karup. Där kan man stanna vid den gamla dansk-svenska riksgränsen där drottning Kristina enligt sägnen i mitten av 1600-talet med en suck av lättnad kastade av sig klänningen - och hoppade i ett par rejäla brallor och en skjorta. HBT var inte lätt på den tiden - heller..

Ha en fin tur, och ta god tid på dig.
- Epsom Green LR Defender 110 CSW Td5 -01 (Ideal at home or on safari)
- Moonraker Blue Rover Vitesse -84 (Leader by nature. Car by Rover. Paris by lunchtime)
- Zambezi Silver LR Freelander 1 HSE Td4 -05 (Her Ladyships Own Land Rover)

= PRORSUS ET SURSUM =
Användarvisningsbild
Pellson
Moderator
 
Inlägg: 3230
Blev medlem: 07 12 11 00:02
Ort: Östra skärgården
SLRK Medlemsnr: 0
Riktigt namn: Pellson

Re: Sverige runt

Inläggav superseven » 12 12 21 21:17

Tack för alla tips. Och jag håller med dig Pellson. Blekinge är fint precis som Halland. Men som inbiten malmöbo har jag snurrat runt rätt så mycket i södra Sverige. Så tanken denna gång är att komma så långt norr ut som möjligt för att uppleva ensamhete, skogen, midnattsolen och kanske även ett eller annat mygg.
#4653
2013 Land Rover Defender 110 SW

1987 Caterham Seven Super Sprint
2008 T@B 320 OffRoad
2008 Boxer Bitch
2015 Boxer Dog
Användarvisningsbild
superseven
 
Inlägg: 195
Blev medlem: 11 08 04 08:57
Ort: Malmö
SLRK Medlemsnr: 4653
Riktigt namn: Erik Sundberg

Re: Sverige runt

Inläggav skotten » 12 12 22 00:36

PM mohandra, he just got back from russia with a mate, and they only spent 7000sek each! (fuel, boat etc)
Användarvisningsbild
skotten
 
Inlägg: 1234
Blev medlem: 09 08 02 12:46
Ort: Malmö
SLRK Medlemsnr: 4770
Riktigt namn: Tony
Återvänd till Expeditioner och långresor i världen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster